Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Aπό protothema.gr

Ο στόχος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι επικεφαλής στο Δημόσιο με τον νέο τρόπο επιλογής

Στη Βουλή πρόκειται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες – ενδεχομένως και σήμερα – το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο για να κατατεθεί χρειάζεται πλέον μόνο την υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και πρόκειται να ψηφιστεί από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Μετά την ψήφισή του η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι άμεση.

Ο στόχος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι επικεφαλής στο Δημόσιο με τον νέο τρόπο επιλογής. Με αριθμούς, με το νέο σύστημα θα επιλεγούν:
- 81 γενικοί διευθυντές
- 383 διευθυντές
- 1384 τμηματάρχες
 - 1.848 προϊστάμενοι.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε δύο άξονες: τις γραπτές εξετάσεις και τις προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων. Την υψηλή επίβλεψη θα έχει ο ΑΣΕΠ, ο οποίος θα παρακολουθεί στενά όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την τελική επιλογή των επιτυχόντων. Σε σχέση με ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων δεν θα έχουν την πρωτεύουσα σημασία και αυτό επειδή, όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσει να προηγούνται υπάλληλοι για μία θέση που είχαν στο μακρινό παρελθόν πάρει συναφές με τη θέση μεταπτυχιακό, χωρίς όμως, μετά από χρόνια να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσει. Έτσι βαρύτητα θα δίδεται στα λεγόμενα «δυναμικά χαρακτηριστικά» των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει πως στο μικροσκόπιο των εξεταστών θα μπαίνουν οι δεξιότητες και οι ικανότητες των υποψηφίων, ενώ βασικό ρόλο θα έχει και η απόδοση του καθενός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των γενικών διευθυντών θα βασίζεται κατά 30% στις γραπτές εξετάσεις και κατά 70% στη συνέντευξη, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Η αντίστοιχη αναλογία για τους διευθυντές θα είναι 40% εξετάσεις και 60% συνέντευξη, ενώ για τους τμηματάρχες όσο θα βαραίνει η συνέντευξη, άλλο τόσο θα υπολογίζεται για την τελική επιλογή η γραπτή εξέταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας εχθές την ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ζάππειο στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων, όπως τα πτυχία και τα πιστοποιητικά. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε, ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και η δομημένη συνέντευξη.