Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση – Συνέχιση απεργίας – αποχής της ΑΔΕΔΥ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Σε σχέση με την απεργία – αποχή από την εργασία που απαιτείται για συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης, που προβλέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκαν από το Ν.4250/2014 συνοψίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις:
1.        Η µορφή δράσης της αποχής – απεργίας που ξεκίνησε από την Α∆Ε∆Υ, οργανώθηκε µε τέτοιο τρόπο ώστε να κινείται παράλληλα σε 2 επίπεδα:
·      σε επίπεδο µαζικής οργάνωσης της αντίδρασης από όλους τους υπαλλήλους και
·      σε νοµικό επίπεδο (εξώδικα – αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης των διοικητικών πράξεων στο ΣτΕ) για να διασφαλίσει όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία του εγχειρήµατος. 
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τη µεγαλύτερη ίσως και πιο θεσµικά οργανωµένη αντίδραση των εργαζοµένων. Κι αυτό σε απάντηση της δυσφορίας που επικρατούσε χρόνια τώρα για τα αποτελέσματα των απεργιών χωρίς νόηµα, που προκηρύσσονταν, και της απαίτησης για νέες μορφές δράσης από τα συνδικαλιστικά όργανα.
2.        Το υπουργείο προσέφυγε νοµικά (για πρώτη φορά εναντίον τριτοβάθµιου συνδικαλιστικού οργάνου) κατά της αποχής – απεργίας, απέτυχε όµως να δικαιωθεί σε πρώτο βαθµό καθώς:
·       Η αποχή – απεργία κηρύχτηκε παράνοµη ΜΟΝΟ για τυπικούς λόγους.
·       Η απόφαση είναι µη εκτελεστή.
·       Η απόφαση είναι εφέσιµη (έχει ΗΔΗ ασκηθεί).  
Εδώ προκαλείται απορία σχετικά με τη μη προσφυγή εναντίον δεκάδων άλλων 24ωρων και 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ, χρόνια τώρα… (Μήπως εκείνες συµφέρουν λογιστικά το δηµόσιο;)
3.        Με το υπ΄ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.32.11/615/οικ17635/15-7-14 έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, δίνεται νέα παράταση στο πρώτο και δεύτερο στάδιο της διαδικασία αξιολόγησης και τέλος διατυπώνεται απειλή πειθαρχικών διώξεων.
Σε σχέση με τις πειθαρχικές διαδικασίες, τονίζουμε ότι:
  • Η προσπάθεια τροµοκράτησης μας είναι παντελώς έωλη νοµικά, δεδοµένου ότι οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι εκτελεστές ενώ το τεκµήριο της νοµιµότητας κάθε απεργίας, κατά την πάγια νοµολογία του Αρείου Πάγου, εκτείνεται µέχρι την τελεσιδικία της απόφασης.
  • Το αίτηµα του Ελληνικού ∆ηµοσίου για την απαγόρευση συνέχισης της Απεργίας – Αποχής µε τη συγκεκριµένη µορφή, διάρκεια και αίτηµα απορρίφθηκε από το ∆ικαστήριο.
  • Σε κάθε περίπτωση στη συγκεκριµένη µορφή απεργιακής κινητοποίησης δεν συντρέχει µη εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων – παρακώλυση της υπηρεσίας – ή η αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.
Εποµένως είναι παράνοµη και εκβιαστική η επίκληση θεµάτων πειθαρχικού δικαίου κατά το χρόνο µάλιστα που δεν έχει κηρυχθεί εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση (για το λόγο αυτό έχει ήδη σταλεί εξώδικη καταγγελία – πρόσκληση και διαμαρτυρία κατά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης).
Σε σχέση με την παράταση των προθεσμιών, τονίζουμε ότι:
·      Συνιστά νέα υποχώρηση του Υ∆ΜΗ∆ μετά από την μαζική αντίθεση σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων και φορέων η οποία έχει εκφραστεί με εκθέσεις, αποφάσεις, ανακοινώσεις και έγγραφα και πολλών άλλων τρόπων έκφρασης.
·      Ουσιαστικά παραπέμπει στο αποτέλεσμα της εκδίκασης της αίτησης αναστολής εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ και εκδικάζεται στις 29-7-2014.

Από τα παραπάνω καταδεικνύεται η αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής αξιολόγησης αυτού του είδους και γίνεται σαφές ότι σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να στηρίξουµε µαζικά την αποχή – απεργία.

Σας καλούμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με την οποία δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή διαρκείας όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και σε όλα τα στάδια αυτής, σύμφωνα με το έγγραφο – κατάσταση που έχει αποσταλεί ανά Υπηρεσία (αρ. πρωτ. 14/03-07-2014).

Τέλος τονίζουμε ότι ο σύλλογός μας θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο τα δίκαια και νόμιμα δικαιώματά μας, με όλα τα μέσα που µας δίνει η ∆ικαιοσύνη.