Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τριπόλεως συνάντηση εκπροσώπων από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια Υπαλλήλων των Π. Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Προέδρου της ΟΣΥΑΠΕ κ. Ζαβερδινού. Αφορμή για τη διενέργεια της συνάντησης ήταν η επικείμενη κατάθεση και ψήφιση Νομοθετημάτων σχετικών με την βαθμολογική εξέλιξη – μισθοδοσία - αξιολόγηση κλπ των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στη συνάντηση από το Σύλλογό μας παραβρέθηκε ο Γιαννούλας Λευτέρης.
           
Αρχικώς έγινε γενική ενημέρωση από τον κ. Ζαβερδινό και ακολούθως επισημάνθηκαν από τους παρευρισκόμενους διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Π. Ενοτήτων αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας.
            Σε γενικές γραμμές ο κ. Ζαβερδινός ενημέρωσε για τα παρακάτω:
1.      Όσον αφορά τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ενώ η Ομοσπονδία είχε πάρει την αρχική διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι θα αναβληθούν και δε θα γίνουν εντός του καλοκαιριού, τελικώς δεν αναβλήθηκαν και όλες οι Περιφέρειες (εκτός από την δικιά μας, για την οποία θεωρεί ότι καλώς ο Περιφερειάρχης ανέβαλε τις εκλογές για το φθινόπωρο) πραγματοποίησαν τις εκλογές εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών με μεγάλα προβλήματα. Θεωρεί επίσης ότι, πλέον πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και στη δικιά μας Περιφέρεια, για να προχωρήσει αντίστοιχα και η διαδικασία των κρίσεων. Σημείωσε ότι, η ανωτέρω αντιμετώπιση από τα Υπουργεία, ως προς την ακρόαση και εξέταση - αποδοχή προτάσεων που τους υποβάλλονται, είναι κανόνας.
2.      Η πρόβλεψη για τη μισθοδοσία μας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, βάση του Νόμου, λήγει στο τέλος του χρόνου. Η Ομοσπονδία επιδιώκει με νέα τροποποίηση του σχετικού Νόμου να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς καθώς, λόγω των συνεχώς μειούμενων πόρων προς τις Περιφέρειες, πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στην τακτική μισθοδοσία μας. Αντίστοιχη θέση έχει και η ΕΝ.Π.Ε.. Έχει επισημανθεί από την Ομοσπονδία το θέμα στους αρμόδιους Υπουργούς, υπάρχει θετική προδιάθεση, αλλά βάση και των ανωτέρω αναφερόμενων ως προς την αντιμετώπιση των θέσεων της Ομοσπονδίας από τα Υπουργεία, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
3.      Θεωρεί ότι το νέο Μισθολόγιο που θα ψηφιστεί θα προβλέπει νέες περικοπές.  
4.      Όσον αφορά τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων η οποία έχει παγώσει, θα γίνει με Νέο Νόμο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, για τον οποίο υπάρχει σε προχωρημένο στάδιο προσχέδιο.
5.      Επίκειται τροποποίηση οργανογραμμάτων των Περιφερειών με πιθανότατα με νέο Πρότυπο (το ίδιο για όλους). Η Ομοσπονδία δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση, απλά έχει διαδοθεί ότι «κυκλοφορεί» Προσχέδιο προερχόμενο από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας, το οποίο προβλέπει μεγάλη συρρίκνωση Υπηρεσιών και μάλλον βασίζεται στη λογική: η Δ/νση στην Έδρα και Τμήματα στις Π.Ε..
6.      Με αφορμή το θέμα των μετακινήσεων Υπαλλήλων από τις Ενότητες στην Έδρα της Περιφέρειάς μας για τη γραμματειακή υποστήριξη των Οικονομικών Επιτροπών, καθώς και τις μετακινήσεις εξεταστών υποψηφίων οδηγών από την Κορινθία στην Λακωνία, μας ενημέρωσε ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι η αυτονομία των Π. Ενοτήτων στις μετακινήσεις προσωπικού, δηλαδή οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό να περνάνε από Υπηρεσιακό Συμβούλιο. 
7.       Αίσθησή του είναι ότι προωθείται η σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (π.χ. ΚΤΕΟ, Υπηρεσίες Πρόνοιας & Υγείας).
8.      Προτείνει: α) να γίνουν παρεμβάσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια για την έλλειψη προσωπικού και β) να καταγραφεί ο αριθμός υπαλλήλων που εκτελούν παράλληλα καθήκοντα.     
Στη συνέχεια έγινε γενικότερη συζήτηση επί διάφορων ζητημάτων στην λειτουργία των Π. Ενοτήτων με κυριότερα:
·            μη λειτουργία των ΚΤΕΟ και έλλειψη κάποιου σχεδίου για το μέλλον,
·            μετακινήσεις Υπαλλήλων από τις Ενότητες στην Έδρα για τη γραμματειακή υποστήριξη των Οικονομικών Επιτροπών,
·            μετακινήσεις εξεταστών υποψηφίων οδηγών από την Κορινθία στην Λακωνία (προβλέπεται να λυθεί όταν γίνουν σεμινάρια για νέους εξεταστές),
·            σημαντικές μετακινήσεις προσωπικού εντός των Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας με Αποφάσεις Αντιπεριφερειάρχη,
·            προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών λόγω των γενικότερων ελλείψεων προσωπικού, εξοπλισμού ακόμα και αναλώσιμων.